Печени чушки с яйца и сирене
Продукти:6 зелени чушки
2 яйца
200 г сирене
1 ч.л. брашно
олио
черен пипер
сол
Приготвяне:
Сиренето, яйцата, брашното, солта и черният пипер се смесват. Със сместта се напълват чушките и се подреждат в намазнена тава. Пекат се на предварително загрята до 200 градуса фурна до готовност.
Картофени кюфтета със слънчогледови семки с доматен сос
500-600 г картофи
1 яйце
50 г белени слънчогледови семки
100 г сирене
магданоз
черен пипер
брашно
сол
За доматения сос:
3-4 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. къри
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
дафинов лист
черен пипер
сол
Приготвяне:Сварените картофи се намачкват, омесват се с подправките, сиренето, яйцето и със счуканите слънчогледови семки. Овалват се в брашно и се пържат.
За соса: Доматите се настъргват и смесват с лук, чесън, къри, захар и останалите подправки и се варят на тих огън до сгъстяване. Накрая се прецежда през гевгир и се поднася с готовите кюфтета.
Родопски клин
Продукти:2 бр. кори за баница
300 г бял ориз
100 г сирене
сол
За заливката:
4 яйца
0,200 л прясно мляко
Приготвяне:
Оризът се сварява в подсолена вода. След като е готов към него се добавят сиренето и 1 яйце. Едната кора се разстила и върху нея се изсипва оризовата смес, а отгоре се загъва с другата кора. Залива се със смесените прясно мляко и яйце. Пече се до зачервяване на 220 градуса.
Панирани плочки от зелен боб
Продукти:500 гр млад зелен фасул
2 яйца
брашно
сол
черен пипер
Приготвяне:
Зеленият фасул са вари в подсолена вода за 4-5 минути, като целта е да не се превари и разпада. Изсипва се в гевгир и се слага под течаща студена вода и се отцежда. Подправя се с черен пипер и малко сол. Нареждат се по 4 шушулки плътно една до друга и се захващат в двата края и по средата с клечки за зъби. След това се овалват в брашно, потапят се в яйце и се панират. Поднасят се с лъжица кисело мляко.
Гъби с бекон и кашкавал
Продукти:20-25 гъби печурки
10 скилидки чесън
100 гр бекон
50 гр кашкавал
сол
черен пипер
Приготвяне:
Гъбите се обелват и почистват от пънчетата. Нареждат се в намазнена тавичка, посоляват се и се поставят във фурната. След като се запекат малко във всяка гъба се слага по половин главичка чесън, нарязан на дребно бекон и се покриват с кашкавал. Запичат се до златисто. Подходящи са както за гарнитура, така и за предястие.
200 гр ориз
лук
25 гр краве масло
дафинов лист
сол
черен пипер
Приготвяне:
4-5 средноголеми тиквички
3-4 с.л. брашно
сол
олио
1 глава чесън
1 кофичка кисело мляко
1/2 връзка копър
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на шайби. Осоляват се и се овалват в брашно. Пържат се от двете страни до златисто в сгорещеното олио. Поднасят се със сос от киселото мляко и чесъна покрити с копър.
1 буркан консервирани червени чушки
400 гр. сирене
2 яйца
брашно за паниране
сол
черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Смесваме натрошеното сирене и яйцата и овкусяваме с черен пипер и сол/ако сиренето не е достатъчно солено/. Напълваме всяка чушка и овалваме в брашно. Пържим в предварително загрято олио до придобиване на златиста коричка.
200 гр. ориз
1 жълтък
150 гр. сирене
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
брашно за паниране
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява в подсолена вода. Когато е готов, веднага се слага под студена струя. Изцежда се и се омесва с другите продукти. Правят се кръгли топки, които се овалвата в брашно и се пържат в нагорещено олио. Приятен апетит!
1 кг картофи /пресни/
100 гр. масло
1 връзка копър
6 скилидки чесън /може и пресен/
сол
Начин на приготвяне:
В йенска тава се нареждат измитите картофи. Добавя се сол и малко вода и се задушават с капак във фурна. След 20 мин се разбъркват с 50 гр. масло и пак се пекат.
Готовите картофи се изваждат и се запържват в голям тиган, в който е разтопено останалото масло. Овкусяват се с наситнените чесън и копър, разбъркват се и се свалят от котлона. По желание се сервират с настърган кашкавал или сирене.
Продукти:
300 гр. пресни гъби "Пачи крак"
1/2 връзка копър
1/2 връзка пресен чесън или 1/2 глава стар чесън
сол
олио
Начин на приготвяне:
Измиваме гъбите и ги оставяме върху кърпа да се подсушат. По-едрите от тях нарязваме на филийки. След това ги запържваме в олио и овкусяваме със сол. Готовите гъби поставяме в подходяща чиния и добавяме ситно нарязаните копър и чесън. Ястието е подходящо за гарнитура и като салата за ракия и бяло вино.
300гр. млад зелен боб
1 яйце
брашно
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Бланшираме зеленият боб за 10 минути и веднага го изстудяваме с вода. След това го посоляваме и овалваме в брашно, потапяме в разбитото яйце и запържваме в олиото от двете страни. Така приготвения зелен боб е подходящ за предястие и гарнитура.
20 бр. гъби печурки
200 гр. сирене
2 яйца
1-2 бр.пресен чесън / може и 4-5 скилидки /
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и махаме пънчетата. Посоляваме ги с черен пипер и сол, подреждаме в намазнена тавичка и запичаме на умерена фурна 5 минути. Всяка гъба запълваме със сместта от яйцата и сиренето и наситненият чесън. Пече се до готовност.
Ориз "Пилаф"
Продукти:200 гр ориз
лук
25 гр краве масло
дафинов лист
сол
черен пипер
Приготвяне:
Оризът се почиства и измива. В тендежера се разтопява маслото и се добавя нарязан на ситно лук. Прибавя се и подсушения ориз. Пържи се докато стане прозрачен. Прибавя се вода в съотношение 2:1 и се оставя да кипне. Съдържанието се изсипва в тава, добавя се сол,черен пипер и дафинов лист. Запича се на 170 градуса за 15-20 минути.
Пържени тиквички
Продукти:4-5 средноголеми тиквички
3-4 с.л. брашно
сол
олио
1 глава чесън
1 кофичка кисело мляко
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и нарязват на шайби. Осоляват се и се овалват в брашно. Пържат се от двете страни до златисто в сгорещеното олио. Поднасят се със сос от киселото мляко и чесъна покрити с копър.
Пържени пълнени червени чушки
Продукти:1 буркан консервирани червени чушки
400 гр. сирене
2 яйца
брашно за паниране
сол
черен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Смесваме натрошеното сирене и яйцата и овкусяваме с черен пипер и сол/ако сиренето не е достатъчно солено/. Напълваме всяка чушка и овалваме в брашно. Пържим в предварително загрято олио до придобиване на златиста коричка.
Кюфтета от ориз и сирене
Продукти:200 гр. ориз
1 жълтък
150 гр. сирене
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
брашно за паниране
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява в подсолена вода. Когато е готов, веднага се слага под студена струя. Изцежда се и се омесва с другите продукти. Правят се кръгли топки, които се овалвата в брашно и се пържат в нагорещено олио. Приятен апетит!
Пресни картофи с копър и чесън
Продукти:1 кг картофи /пресни/
100 гр. масло
1 връзка копър
6 скилидки чесън /може и пресен/
сол
Начин на приготвяне:
В йенска тава се нареждат измитите картофи. Добавя се сол и малко вода и се задушават с капак във фурна. След 20 мин се разбъркват с 50 гр. масло и пак се пекат.
Готовите картофи се изваждат и се запържват в голям тиган, в който е разтопено останалото масло. Овкусяват се с наситнените чесън и копър, разбъркват се и се свалят от котлона. По желание се сервират с настърган кашкавал или сирене.
Гъби "Пачи крак" с копър и чесън
Продукти:
300 гр. пресни гъби "Пачи крак"
1/2 връзка копър
1/2 връзка пресен чесън или 1/2 глава стар чесън
сол
олио
Начин на приготвяне:
Измиваме гъбите и ги оставяме върху кърпа да се подсушат. По-едрите от тях нарязваме на филийки. След това ги запържваме в олио и овкусяваме със сол. Готовите гъби поставяме в подходяща чиния и добавяме ситно нарязаните копър и чесън. Ястието е подходящо за гарнитура и като салата за ракия и бяло вино.
Паниран зелен боб
Продукти:300гр. млад зелен боб
1 яйце
брашно
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Бланшираме зеленият боб за 10 минути и веднага го изстудяваме с вода. След това го посоляваме и овалваме в брашно, потапяме в разбитото яйце и запържваме в олиото от двете страни. Така приготвения зелен боб е подходящ за предястие и гарнитура.
Пълнени печурки с яйце и сирене
Продукти:20 бр. гъби печурки
200 гр. сирене
2 яйца
1-2 бр.пресен чесън / може и 4-5 скилидки /
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме гъбите и махаме пънчетата. Посоляваме ги с черен пипер и сол, подреждаме в намазнена тавичка и запичаме на умерена фурна 5 минути. Всяка гъба запълваме със сместта от яйцата и сиренето и наситненият чесън. Пече се до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар