Translate

Ястия със свинско месо



Свински ребра в гърне 


Продукти:
1,5 кг свински ребра
4-5 малки глави лук
7-8 картофа
1 глава чесън
4 домата /може и доматено пюре-0,250л/
2 с. л. брашно
сол
черен пипер
червен пипер
бахар
дафинов лист
2 ч. ч. червено вино
магданоз
олио

Начин на приготвяне:
 Намазнете гювеча с олио. Прибавете нарязаните на половинки главички лук, свинските ребърца, обелените и нарязани картофи, ситно нарязаните домати и цели скилидки чесън. Объркайте леко и прибавете подправки на вкус. Добавете виното и малко топла вода, затворете гърнето и го запечатайте с тесто отстрани. Сложете го да се пече на слаб огън за 2-3 часа.

Кюфтета

Продукти:
1 кг кайма
1 яйце
лук
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
брашно

Начин на приготвяне:
Продуктите се омесват и се оставят да престоят няколко часа в хладилник. Оформят се кюфтетата и се овалват в брашно преди пържене. В някои краища на България добавят една супена лъжица кисело мляко към сместта за вкус.  


Свински ребра с грах

Продукти:
500 гр. свински ребра
2 глави лук
250 гр грах от консерва
2 моркова
чубрица
сол 
черен пипер
дафинов лист
олио


Приготвяне:
 Свинските ребра се сваряват в подсолена вода. В тавичка се запържват лук, грах и моркови. Подправят се със сол, чубрица и черен пипер. Добавят се ребрата и се пекат на предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Капама

                                                                                                        Продукти: 
500 гр свинско месо
500 гр телешко месо
300 гр. пилешко месо   
300 гр кайма
300 гр пушени гърди
200 гр наденица
100 гр сланина
1 кисела зелка
100 гр ориз
1 ч.ч. олио
3 глави лук
червен пипер
черен пипер
сол
чубрица

Приготвяне:
 От зелката се отделят големите листа. С част от тях се завиват сармички с ориза и каймата, ситно нарязания лук, червен пипер и черен пипер. Останалата част от зелката се нарязва на ситно. В голям пръстен съд се нареждат последователно сланина, цели листа зеле, нарязано зеле, сармичките, пилешкото месо, пушените гърди, наденицата, телешкото и свинското месо. Добавя се олиото, 1/2 ч.ч. вода или зелев сок и всичко се загъва с цели листа зеле. Гювеча се захлюпва плътно и се пече на умерена фурна за 2-3 часа.

Котлет по московски

Продукти: 
250 гр свинско месо
30 гр растително масло
25 гр краве масло
45 гр хляб
1 яйце
20 гр гъби консерва
20 гр шунка
20 гр кашкавал
25 гр галета
сол, черен пипер на вкус
10 гр брашно

Приготвяне: 
 Свинските котлети без кост се начукват с чукче. Гъбите се нарязват на ситно, кашкавала на кубчета, а шунката на ленти. Всичко това се смесва с прясното масло, посолява се и се оставя в средата на котлета, сгъват се краищата му, продълговата форма, потапя се в брашно, разбити яйца, галета и пак в яйца, пържи се в маслена баня. Хлябът се разрязва във вид на канапе, панира се и се пържи в маслена баня. При сервиране в чиния се поставя първо канапето, върху него изпържения котлет и се гарнира с картофи и задушени моркови.



Свински ребра със зеле в гювеч

Продукти:
500 гр свински ребра
1 голяма кисела зелка
150 гр черни маслини
15 бр. гъби печурки
бахар 
дафинов лист
3 с.л. олио
черен пипер

Приготвяне: 
Свинските ребърца се запължват и се овкусяват с черен пипер. В намазнен гювеч се нареждат продуктите в следната последователност - зеле, месо, гъби, маслини, зеле. Запечатва се с фолио или брашно. Пече се на умерена фурна между 2,30 - 3,00 часа. Поднася се с червено вино.
 

Кюфтета с бял сос



Продукти:
400 гр мляно месо
40 гр ориз
50 гр моркови
1 яйце
150 гр кисело мляко
50 гр масло
25-30 гр брашно
2 кубчета телешки бульон
1 л вода
1 с.л. магданоз
1 с.л. целина
лимон
сол
черен пипер
дафинов лист

Приготвяне: 
Едро нарязаните моркови, целина, магданоз се варят в 1 л вода заедно с кубчетата телешки бульон, черен пипер и дафинов лист. Каймата се омесва с ориза и солта. Оформят се  топки, овалват се в брашно и се пускат в кипящия бульон. Варят се около 20 минути на слаб огън до омекване на ориза. Киселото мляко, яйцето и брашното се разбиват в отделен съд, като сместта се разрежда постепенно с бульона. Всичко се смесва до уеднаквяване на температурата. Подправя се с малсо лимонов сок. Връща се обратно в тенджерата и се кипва.

Каша от суджук 

Продукти:
1 бр.суджук/може и петрохан/
1 ч.л. сушени манатарки 1/2 връзка магданоз 
4 с.л. брашно
2 с.л. олио
черен пипер
сол
Приготвяне: 
Нарязваме суджука на дебелина по желание, загряваме олиото и го запържваме  за около 3-4 минути. Добавяме брашното и пържим още 1-2 минути. Слагаме топла вода докато разбъркваме енергично. Целта е да се получи гладък гъст сос. Накрая прибавяме сушените манатарки и нарязаният магданоз.





Няма коментари:

Публикуване на коментар