Класическа шопска салата
Продукти за две порции:
2-3 домата
1 краставица
1 чушка
1 глава лук
около 100 г бяло саламурено сирене (краве)
1/2 китка магданоз
олио или зехтин, оцет, сол на вкус
Приготвяне:
Зеленчуците се почистват добре, измиват се и се нарязват на кубчета, лукът по някои традиции – на едро, по други – на дребно. Поставят се в купа и се разбъркват и овкусяват. Поднасят се в индивидуални порции в чиния или купа, поръсени обилно с настърганото на едро сирене.
Катък
Продукти:2 кг овче кисело мляко
250 г овче сирене
100 г масло
4 скилидки чесън
сол
Приготвяне:
Киселото мляко се цеди в торбичка от тензух около 10 часа. Сиренето се настъргва и се размесва добре с маслото, след което се добавят към изцеденото мляко, заедно със солта и пресования чесън. Бърка се до хомогенизиране. Сервира се студен, обикновено оформен като топки.
Бобена салата
Продукти:
боб - 500 г едър зрял
лук - 1 глава червен, голяма
оцет - 4 - 5 с.л.
зехтин - 6 с.л., може и олио
черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
сол - на вкус
магданоз - няколко стръка
Приготвяне:
Изберете възможно най-едър боб, който накисвате в студена вода за няколко часа. След това го сварявате на бавен огън. Готовият боб се оставя да се охлади заедно с водата, в която е врял. Лукът се реже на полумесеци и се омачква със сол. Прибавя се към боба и се овкусява с черен пипер, сол, оцет и зехтин. Поднася се с настърган магданоз и маслини.
Салата от люти чушки, чесън и магданоз
Продукти:
люти чушлета
7-8 скилидки чесън
връзка магданоз
олио
оцет
сол
Приготвяне:
Чушките се измиват, подсушават и се изпичат за кратко време на скара или котлон. Овкусяват се със счукан чесън, сол, олио и оцет. Посипват се обилно магданоз.
Овчарска салата
1 кг. домати
500 г краставици
150 г гъби
2 чушки
1 глава лук
3 яйца
200 г бяло българско саламурено сирене
1/2 вр. магданоз
3 с. л. зехтин
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
Черен пипер
Маслини
Приготвяне:
Краставиците и чушките се нарязват на шайби, доматите на кубчета, а лукът на ситно. Гъбите се нарязват на тънки резени. Нарязаните продукти се поръсват със зехтина, солта и оцета и се разбъркват. Поръсват се с настъргано сирене и ситно нарязан магданоз. Яйцата се нарязват и се добавят заедно с маслините към салатата.
Салата от патладжани
2 домата
2 патладжана
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 глава лук
150 г маслини
1 с. л. каперси
риган
зехтин
сол
Приготвяне:Патладжаните се измиват и се нарязват на кубчета. Посоляват и се оставят да се изцедят от горчивия сок. Отново се измиват и се запичат във фурната. Доматите и чушките се нарязват на кубчета, а лука на ситно и се смесват с патладжана в купа за салата. Добавят се маслините, каперсите, солта, зехтина и ригана.
Чери домати с два вида сирена
Продукти:15-20 чери доматчета
1 краставица
1 зелена чушка
100 г бяло саламурено сирене
120 г топено сирене
сол
магданоз
зехтин
Приготвяне:
Краставицата и чушката се нарязват и се посоляват. Прибавят се целите чери доматчета, двата вида сирена и се овкусяват със зехтина.
Листата на около 30 глухарчета
2 стръка зелен лук
2 яйца
сол
зехтин
Приготвяне:
Берат се само листата на глухарчетата преди цъфтеж. Яйцата се сваряват. Всичко се нарязва и овкусява. Изключително приятна салата за ракия.
300 гр дребни картофи
лук
сол
черен пипер
олио
лимон
стръг естрагон
1/2 връзка магданоз
Приготвяне:
Картофите се сваряват небелени. През това време нарязваме лука на полумесеци и го омачкваме със сол. Обелваме сварените картофи и ги режем на половинки и прибавяме сол, черен пипер, олио, лимонов сок, естрагон и лука. Трябва да се овкусяват докато са още топли за да попият добре подправките.
Салата от глухарче
Продукти:Листата на около 30 глухарчета
2 стръка зелен лук
2 яйца
сол
зехтин
Приготвяне:
Берат се само листата на глухарчетата преди цъфтеж. Яйцата се сваряват. Всичко се нарязва и овкусява. Изключително приятна салата за ракия.
Картофена салата
Продукти:300 гр дребни картофи
лук
сол
черен пипер
олио
лимон
стръг естрагон
1/2 връзка магданоз
Приготвяне:
Картофите се сваряват небелени. През това време нарязваме лука на полумесеци и го омачкваме със сол. Обелваме сварените картофи и ги режем на половинки и прибавяме сол, черен пипер, олио, лимонов сок, естрагон и лука. Трябва да се овкусяват докато са още топли за да попият добре подправките.
Няма коментари:
Публикуване на коментар