Translate

Ястия с риба



Печен никулденски шаран

Продукти:
1 цял шаран не повече от 1 кг
20 бр гъби печурки
5-6 кисели краставички
2 лимона
1 глава чесън
2 големи моркова
1 връзка девесил
1 връзка магданоз
1 ч.ч бяло вино
сол
черен пипер
олио
дафинов лист
бахар

Приготване:
 Рибата се почиства, измива и осолява. Желателно е да престои поне 8 часа преди готвене. Гъбите се нарязват на шайби, краставичките и морковите на квадратчета. Намазняваме тавата с олио и най-отдолу поставяме канапе от нарязан на кръгчета лимон. Отгоре поставяме шарана, като сме го напълнили с част от сместта и няколко шайби лимон. Останалата част от морковите, гъбите и краставичките изсипваме отстрани. Поливаме рибата с олио и нареждаме върху него шайби с лимон. Добавяме чаша бяло вино и малко вода и печем под фолио на 180 градуса до готовност. За получаване на златиста коричка шарана се допича за около 10 минути без фолио.

Пържен кефал

Продукти:
9-10 броя речен кефал
сол
черен пипер
брашно
олио
лимон

Приготвяне:

 Рибата се изчиства, измива и подправя с черен пипер и сол и се оставя да престои 8-10 часа. Овалва се в брашно и се изпържва в сгорещеното олио до златист. Поднася се с гарнитура от пържени картофи или варени картофи с лук.















Пъстърва на тиган


Продукти:
2 бр. пъстърви /всяка около 250 гр./
олио
сол
черен пипер
лимон или лимонов сок



 


Приготвяне:
 Пъстървите се изчистват и измиват. Посоляваме със сол и черен пипер и ги оставяме в хладилник за 4-5 часа. Намазваме ги с малко олио и печем на предварително загрят оребрен тиган по 4 минути от всяка страна. Изстискваме върху рибите малко лимонов сок и поднасяме с гарнитура от зелена салата.

Месо от сом със сос

Продукти:
0,500 кг месо от сом - обикновено месото е от опашката и главата
1/2 буркан консерва домати
1/2 буркан консерва кисели краставици
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1 дафинов лист
целина
магданоз
черен пипер на зърна
1 ч.л. захар
сол
 По желание може да се добавят морков, грах и маслини.
Приготвяне:
Краставичките се нарязват на ленти,чесънът на ситно. Месото от сом се сварява и обезкостява. Запържваме зеленчуците и добавяме рибата. След това изсипваме продуктите в тавичка и запичаме за около 20 минути на 200 градуса.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар